Brytyjskie badania wskazują, że hormonalna terapia zastępcza może poprawiać odporność kobiet w okresie okołomenopauzalnym, odwracając zmiany w układzie odporności. Wyniki opublikowano w "Aging Cell".
Źródło: klik
Pacjenci z zaawansowaną chorobą nowotworową, którzy rzucili palenie, żyją średnio 330 dni dłużej od nadal palących - wynika z badania opublikowanego w "Journal of the National Comprehensive Cancer Network".
Źródło: klik
Znany amerykański bank planuje skończyć z kartami płatniczymi. Uruchomi bankomaty, które będą wypłacać gotówkę bez wsuwania kawałka plastiku. O planowanych zmianach donosi portal lifebus.pl
Źródło: klik
Toczeń to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która może zaatakować skórę, stawy, a nawet narządy wewnętrzne. Mimo postępów medycyny wciąż nie ma leku, który całkowicie by ją leczył. Choroba ta nie omija nikogo – również osób znanych i podziwianych. Selena Gomez,...
Firma Novo Nordisk ogłosiła wyniki badania ankietowego przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych z udziałem osób przyjmujących semaglutyd w dawce 2,4 mg w celu kontroli masy ciała. Okazuje się, że Wegovy pomaga tłumić niechciane i natrętne myśli o jedzeniu.
Źródło: klik
Twoje codzienne wybory żywieniowe mogą mieć większe znaczenie, niż myślisz. Dieta śródziemnomorska, pełna świeżych warzyw, owoców, oliwy z oliwek i roślin strączkowych, nie tylko wspiera serce i metabolizm, ale może też wpływać na zdrowie dziąseł, a przez to ograniczać...
117-latka i sekret długiego życia. Najnowsze badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Cell Reports Medicine rzucają nowe światło na to, co naprawdę wpływa na naszą długość życia. Jak się okazuje, nie geny, lecz epigenetyka — czyli sposób, w jaki środowisko,...
Choć Parlament Europejski chce zakazać używania nazw takich jak „burger” czy „kiełbasa” w odniesieniu do produktów roślinnych, naukowcy przypominają, że właśnie roślinna dieta sprzyja zdrowiu. Wystarczy zastąpić zaledwie 50 gramów mięsa dziennie warzywnymi alternatywami, by znacząco zmniejszyć ryzyko chorób...
Płatki owsiane Ci szkodzą? Choć cenimy je za błonnik i prozdrowotne właściwości, źle przygotowana owsianka (lub niewłaściwe dodatki!) może sabotować Twoją dietę i pracę jelit. Uważaj: w niektórych przypadkach same płatki wywołują niekorzystne reakcje w organizmie. Dowiedz się, jak...
Australijscy i fińscy naukowcy potwierdzili, że odpowiedni poziom witaminy D nie tylko wzmacnia odporność, ale chroni również przed rakiem skóry i zawałem serca. Niestety, aż 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór. Jak bezpiecznie zwiększyć poziom witaminy D w...


















