Post Content
Źródło: klik
Mniszek lekarski to roślina, którą łatwo pomylić z mleczem. Jego właściwości sprawiają, że mamy większy apetyt, zdrowszą wątrobę czy lepszy metabolizm. Mniszek jest smaczny i darmowy, bo wystarczy wyjść na spacer na pobliską łąkę. Roślinę tę najlepiej zbierać na...
Agencja Badań Medycznych wkrótce rozpocznie badanie nad rozpowszechnieniem i używaniem wybranych substancji uzależniających w Polsce. Celem projektu jest zgromadzenie rzetelnych danych dotyczących zarówno tradycyjnych papierosów, jak i nowych wyrobów nikotynowych, co pomoże w opracowaniu skutecznej polityki zdrowotnej.
Źródło: klik
USG jamy brzusznej powinno być wykonywane profilaktycznie, zazwyczaj jednak pacjenci poddają się temu badaniu dopiero wtedy, kiedy lekarz zleci jego przeprowadzenie w celach diagnostycznych. Sprawdź, jak przygotować się do USG jamy brzusznej, co to badanie obejmuje i co może...
Dieta zmniejszająca ryzyko rozwoju raka to na pewno jadłospis bez mięsa. Wyłączenie z diety tego produktu, a najlepiej również innych zwierzęcych pokarmów, to potwierdzona ochrona przed wszystkimi typami nowotworów. Skuteczność antyrakowa zależy od rodzaju menu. Zobacz, jak działają różne...
Rynek pełen jest preparatów z magnezem – często w połączeniu z innymi witaminami i minerałami. Ale nie każdy wie, że niektóre z nich mogą osłabiać lub wręcz blokować jego działanie. Sprawdź, czego nie łączyć z magnezem, by suplementacja miała...
Specjaliści Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego Nr 4 w Lublinie przeprowadzili pierwszy zabieg anatomicznej resekcji miąższu płucnego przy pomocy systemu robotowego. Była to pierwsza procedura z użyciem robota da Vinci Xi wykonana w placówce. Ośrodek jest pierwszym we wschodniej Polsce szpitalem,...
Lekarze z klinicznego oddziału kardiochirurgii Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 4 w Lublinie przeprowadzili pierwsze w regionie wszczepienia bezszwowych protez zastawki aortalnej. Procedura skraca czas zatrzymania serca podczas operacji, a przez to ogranicza ryzyko okołooperacyjnych powikłań.
Źródło: klik
Zastanawiasz się, ile czasu może leżeć ugotowany makaron? Okazuje się, że nawet ten prawidłowo przechowywany może być niezdatny do spożycia już kilka dni po ugotowaniu. Przyczyną są bakterie Bacillus cereus, czyli laseczki woskowej. Znane są przypadki ciężkich zatruć, a...
Zajmuje bardzo wysokie miejsce na liście przyczyn zgonów w Polsce i należy do najczęściej wykrywanych nowotworów. Rak jelita grubego to nowotwór, który w początkowej fazie często nie daje objawów. Dlatego tak bardzo ważne w wykryciu tego nowotworu jest regularne...