Czerwone drożdże z ryżu zdobywają popularność jako naturalny sposób na obniżenie cholesterolu, ale ich działanie porównywalne jest do leków na receptę – z podobnym ryzykiem skutków ubocznych. W Polsce, gdzie suplementy cieszą się ogromnym zainteresowaniem, warto wiedzieć, kiedy ich...
Zgodnie z najnowszym przeglądem dokonanym na łamach "Nutrients" wynika, że umiarkowane spożycie kawy ma korzystny wpływ na zdrowie. Co ważne, może zmniejszyć śmiertelność i ryzyko wystąpienia niektórych chorób, np. cukrzycy typu 2.
Źródło: klik
Jesteśmy świadomi nieprawidłowości, które wynikały z uwarunkowań politycznych, konfliktów interesów, różnego rodzaju nacisków albo ogólnego pośpiechu przy rozstrzyganiu konkursów - mówi w wywiadzie dla Rynku Zdrowia prof. Wojciech Fendler, nowy prezes Agencji Badań Medycznych. Zapowiada wprowadzenie nowych mechanizmów dotyczących...
Spotkanie okazało się dużym sukcesem, wzbudziło ogromne zainteresowanie dzięki różnorodnym wystąpieniom oraz otwartym panelom dyskusyjnym z udziałem cenionych specjalistów, takich jak prof. Łukasz Małek, prof. Artur Fedorowski oraz prof. Sebastian Stec.
Źródło: klik
Objawy niedoboru witaminy D - choroba lub stan chorobowy wywołany niedoborem witaminy D. Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin w organizmie. Jakie funkcje pełni witamina D? Za co odpowiada witamina D. Skutki niedoboru witaminy D. Zobacz, w jakich...
Babcine sposoby na katar to pierwsza deska ratunku, po którą warto sięgnąć, kiedy zaczyna rozkładać cię przeziębienie. Moczenie nóg w gorącej wodzie, ziołowe napary i inhalacje, mogą pomóc w zmniejszeniu dolegliwości i naturalny sposób zmobilizować organizm do walki z...
Czy kobiety śpią gorzej niż mężczyźni? To nie tylko potwierdzone, ale wiadomo już, z czego wynikają różnice. Ten przegląd badań mówi wiele na temat tego, dlaczego nie możemy „zsynchronizować” się w związkach i chorujemy w inny sposób. To warto...
Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ale czy ich jedzenie zawsze wyjedzie nam na zdrowie? To zależy od tego, po które gatunki sięgniemy. Na szczęście jedzenie większości z nich, jest bezpieczne i polecane. Zobacz, które ryby...
Gotujesz na gazie? Regularnie wdychasz szkodliwy dla zdrowia dwutlenek azotu. Może on nasilać ataki astmy i prowadzić do problemów z oddychaniem, a nawet śmierci. W nowym badaniu naukowcy ze Stanford udowadniają, że kuchenka gazowa jest bardziej niebezpieczna dla twojego...
Zmiana czasu ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Co roku budzi dyskusje, niejednokrotnie polityków na wysokich szczeblach. Jedno jest pewne, nie będzie obojętna dla naszego zdrowia. Najbliższa - z czasu zimowego na letni - będzie miała miejsce w ostatnią niedzielę marca.
Źródło:...