W Polsce przeciętne dzienne spożycie soli sięga około 11 gramów, co oznacza, że jest ponad dwa razy wyższe, niż zalecają eksperci. Do tej ilości wlicza się zarówno sól dosypywana z solniczki, jak i ta ukryta w gotowych potrawach oraz...
- Dozorczynie w niemieckim obozie koncentracyjnym na Majdanku pochodziły z ubogich rodzin i były słabo wykształcone. Władza, jaką miały nad więźniarkami, połączona z ideologią nazizmu, czyniła z nich morderczynie - mówi psycholożka i profilerka Urszula Cur.
Źródło: klik
Sok pomidorowy zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Badania pokazują, że może wspierać serce, obniżać ciśnienie i poziom LDL, a dodatkowo – dzięki likopenowi i polifenolom – korzystnie wpływać na wątrobę, chroniąc jej komórki przed stresem oksydacyjnym.
Źródło:...
W ostatnich miesiącach stała się jednym z najczęściej wybieranych naturalnych suplementów. Jej popularność rośnie, bo coraz więcej badań wskazuje, że może wspierać regulację poziomu cukru i cholesterolu. Nic dziwnego, że po ten roślinny związek sięgają już miliony osób na całym...
Raport IARC: eksperci WHO ostrzegają przed czymś, co większość z nas robi codziennie: piciem bardzo gorących napojów o temperaturze 65°C i więcej. To właśnie wysokie temperatury mogą uszkadzać przełyk i sprzyjać rozwojowi nowotworu. W oparciu o ponad 1000 analiz...
W Klinice Kardiochirurgii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku przeprowadzono pierwszy w Polsce małoinwazyjny zabieg jednoczesnej wymiany zastawki aortalnej i fragmentu aorty wstępującej. Operację wykonano przez niewielkie nacięcie pod pachą – podał w poniedziałek szpital.
Źródło: klik
Regularnie sięgasz po buraki, sok lub syrop buraczany czy domowy barszcz czerwony? To dobry wybór – produkty z buraków dostarczają cennych witamin i minerałów wspierających kondycję organizmu. Obecne w nich antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, dzięki czemu chronią komórki...
Jest lekkostrawny, wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zwłaszcza wątroby i jelit, a jednocześnie działa jak naturalny sprzymierzeniec układu sercowo-naczyniowego, pomagając chronić organizm przed zaburzeniami metabolicznymi. Burak w kuchni nie jest tak bezproblemowy, jak pomidor czy sałata, wymaga odrobiny przygotowań....
Można go pić samodzielnie lub też wykorzystać jako bazę do barszczu. Ten boski napój wychodzi mi idealnie słony i kwaskowy. To zakwas buraczany. Nie ma sensu, by przepłacać za niego w sklepie, skoro można go zrobić w domu. Sprawdź,...
Berberyna to naturalny związek roślinny, który w ostatnich miesiącach bije rekordy popularności. Coraz więcej osób sięga po nią ze względu na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. W wielu krajach stosuje się ją w łagodzeniu objawów różnych schorzeń, a najnowsze badania...


















