Smog nie szkodzi tylko płucom, ale także mózgowi. Naukowcy wykazali, że pyły PM2,5 mogą przyspieszać zmiany charakterystyczne dla choroby Alzheimera. Zanieczyszczone powietrze pogarsza też pamięć i funkcje poznawcze – wynika z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie „JAMA Neurology”.
Źródło: klik
Zawał serca może mieć zaskakującą przyczynę. Najnowsze badania naukowców z Finlandii i Wielkiej Brytanii pokazują, że ryzyko nie wynika wyłącznie z miażdżycy czy stylu życia – ważną rolę mogą odgrywać także infekcje.
Źródło: klik
Najnowsze badania sugerują, że mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w procesach starzenia oraz wpływa na wiele cech zdrowotnych związanych z wiekiem - informuje pismo "Aging-US".
Źródło: klik
Dbając o florę bakteryjną jelit, wspieramy prawidłową pracę mózgu. Jednocześnie zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - potwierdzają badania na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Dobroczynny wpływ na mózg mają m.in. kefiry, jogurty i kapusta kiszona.
Źródło: klik
Dbając o florę bakteryjną jelit, wspieramy prawidłową pracę mózgu. Jednocześnie zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - potwierdzają badania na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Dobroczynny wpływ na mózg mają m.in. kefiry, jogurty i kapusta kiszona.
Źródło: klik
Nalewka z owoców czarnego bzu to naturalny eliksir pełen przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, łagodzą stany zapalne i pomagają spowolnić starzenie się komórek. Ten domowy napój polecany jest szczególnie w okresie przeziębień i grypy jako...
Ciemne winogrona to owoce, które na przełomie września i października dojrzewają w wielu polskich ogrodach. To idealny surowiec na pyszny sok winogronowy. Jest nie tylko smacznym napojem czy dodatkiem do herbaty, ale też cennym produktem zdrowotnym. Po sok z...
Naukowcy, którzy są autorami analizy ogromnej liczby danych z badań dzieci, mówią o zaskoczeniu wynikami. Wykazała ona, że podwyższone ciśnienie krwi u 7-latków zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych o 40-50 proc.
Źródło: klik
Ultraprzetworzona żywność szkodzi bardziej, niż myślisz. Najnowsze badania opublikowane w „The American Journal of Medicine” pokazują, że jej wysokie spożycie wiąże się z groźnym stanem zapalnym całego organizmu, który może prowadzić do poważnych chorób.
Źródło: klik
Po raz kolejny głosami naszych Czytelników wybierzemy najbardziej polecanych lekarzy, pielęgniarki i farmaceutów, którzy nie tylko skutecznie pomagają, ale też wykazują się wyjątkowym, empatycznym podejściem do pacjentów. Zaszczytne tytuły zostaną przyznane najpierw w każdym mieście i powiecie, później na...