Naukowcy z Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UJ udowodnili, że splątanie kwantowe fotonów może pomóc w diagnostyce nowotworów. Zbudowali tomograf J-PET, które nie tylko tworzy obraz ciała, ale też rejestruje dane kwantowe z jego wnętrza.
Źródło: klik
Nowe badania pokazują, że codzienna dieta może znacząco wydłużyć życie. Dziesięcioletnie obserwacje wykazały, że regularne spożywanie jagód, jabłek i gorzkiej czekolady zwiększa szanse na długowieczność. Kluczem są naturalne związki roślinne, które wspierają organizm w walce ze starzeniem i chorobami.
Źródło:...
Odpowiednio wyszkolony pies terapeuta potrafi zdziałać cuda. Nie tylko wspiera proces leczenia i rehabilitacji, ale też pomaga radzić sobie z trudnościami psychicznymi i emocjonalnymi. Dogoterapia zyskuje coraz większe uznanie, szczególnie w pracy z dziećmi, osobami starszymi czy pacjentami z...
Nawet 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony cholesterol – większość o tym nie wie. Hipercholesterolemia to jednak cichy zabójca, który zwiększa ryzyko zawału i udaru.
Źródło: klik
Rapini, znane też jako brokuły Rabe, podbija polskie sklepy. To warzywo śródziemnomorskie zachwyca nie tylko smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych. Zawiera cenne witaminy, minerały i antyoksydanty. Sprawdź, dlaczego warto włączyć rapini do codziennej diety i jak je najlepiej...
Jedzenie ma wpływ na wiele aspektów zdrowia. O tym, co trzeba wiedzieć o skuteczności i wpływie na zdrowie popularnej diety ketogenicznej, nazywanej często także dietą „keto”, informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Źródło: klik
Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute potwierdzili wcześniejsze doniesienia o tym, że osoby z grupą krwi inną niż 0 (czyli A, B lub AB) mają wyższe ryzyko zachorowania na raka trzustki. Badanie zostało opublikowane w "Journal of the National Cancer Institute".
Źródło:...
Nalewka z truskawek to lecznicza mikstura, która w okresie jesienno-zimowym wspiera naszą odporność i przypomina o lecie. Najlepiej przygotowywać ją ze świeżych, dojrzałych owoców, więc czas, w którym można ją przyrządzić jest mocno ograniczony. Podajemy babciny przepis na...
Czarny czosnek zyskuje w Polsce coraz większą popularność — nie tylko jako kulinarna ciekawostka, ale przede wszystkim jako naturalny środek wspomagający zdrowie. Jego wyjątkowe właściwości zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych.
Źródło: klik
Stosowany w medycynie alternatywnej chloryn sodu może być śmiertelnie niebezpieczny. W kontakcie z kwasem żołądkowym uwalnia żrący tlenek chloru, który niszczy komórki i uszkadza błony śluzowe. Polscy naukowcy alarmują na łamach "Scientific Reports": to poważne zagrożenie dla zdrowia i...


















