Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Signal Transduction and Targeted Therapy" ujawniają, że gen zidentyfikowany u osób żyjących ponad 100 lat potrafi odwracać uszkodzenia serca spowodowane progerią – rzadką chorobą prowadzącą do przedwczesnego starzenia się dzieci. Odkrycie to może...
Najnowsze badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Food & Function” pokazują, że dieta bogata w witaminę K może znacząco zmniejszać ryzyko złamań kości u seniorów. Eksperci podkreślają, że witamina K odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia, wspierając budowę i utrzymanie...
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo gęsina zawiera znaczne ilości różnych witamin i związków mineralnych. Dlaczego warto jeść gęsinę?...
Brukiew to niezbyt popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej spożywane jest w tradycyjnej zupie z brukwi na gęsinie. Karpiel wykazuje jednak wiele właściwości odżywczych, w tym moczopędne i przeciwobrzękowe, dlatego sprawdzi się w diecie chorych na nadciśnienie tętnicze krwi. Natomiast...
Szpital Kopernika w Łodzi zainwestuje 6,5 mln zł w nowoczesną przestrzeń do badań klinicznych. Na blisko 700 m kw. placówki powstanie Onkologiczne Centrum Wsparcia Badań Klinicznych i Regionalne Centrum Medycyny Cyfrowej, które umożliwią m.in. prowadzenie badań nad nowymi terapiami przeciwnowotworowymi. Pacjenci...
Karagen, znany dodatek do żywności o symbolu E407, powszechnie stosowany w deserach, nabiale i napojach roślinnych, może mieć niebezpieczne skutki zdrowotne – ostrzegają naukowcy z Niemiec. Badania sugerują, że karagen może sprzyjać rozwojowi przewlekłych zapalnych chorób jelit, owrzodzeń oraz...
Naukowcy odkryli, że częste i gwałtowne zmiany ciśnienia krwi mogą mieć związek z wczesnymi oznakami degeneracji mózgu u osób starszych. Badanie opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease sugeruje, że niestabilne ciśnienie może wpływać na pamięć, koncentrację i ogólną kondycję...
Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Food & Function” pokazują, że dieta bogata w witaminę K może znacząco zmniejszać ryzyko złamań kości u osób starszych. Eksperci podkreślają, że witamina K odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia, pomagając utrzymać mocne i...
Nowym zastępcą dyrektora NASK Państwowego Instytutu Badawczego została dr Małgorzata Olszewska, była szefowa Centrum e-Zdrowia - podał cyberdefence24.pl
Źródło: klik
Podczas XXI Forum Rynku Zdrowia eksperci dyskutowali o bezpieczeństwie lekowym i wyzwaniach związanych z chorobami niezakaźnymi. Branża farmaceutyczna, produkując leki w Unii Europejskiej i reinwestując miliardy euro w badania oraz rozwój, zapewnia pacjentom szybszy dostęp do nowoczesnych terapii.
Źródło: klik


















