W środę 23 kwietnia o godz. 10 wystartuje XVII Europejski Kongres Gospodarczy. Dojdzie do spotkania na szczycie międzynarodowego grona przedstawicieli decydentów, praktyków i biznesu. Nie zabraknie tematów związanych ze zdrowiem. Będziemy rozmawiać m.in. o składce zdrowotnej, reformie szpitali, polityce lekowej...
Już trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie – jak kromka chleba razowego czy płatki owsiane – mogą znacząco wpłynąć na twoje zdrowie. Naukowcy potwierdzają, że regularne spożywanie pełnych ziaren obniża ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nadwagi. To prosty...
Regularne spożywanie oliwy po 65. roku życia może znacząco obniżyć ryzyko udaru – wynika z francuskich badań opublikowanych w "Neurology". Codzienne używanie oliwy w kuchni wiąże się z ponad 40 proc. mniejszym ryzykiem udaru mózgu.
Źródło: klik
Regularne spożywanie oliwy po 65. roku życia może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru – wynika z francuskich badań opublikowanych w czasopiśmie "Neurology". Osoby, które codziennie używają oliwy do przygotowywania posiłków, są o ponad 40 proc. mniej narażone na udar mózgu...
Wiele osób sięga rano po jajka na miękko, jajecznicę czy omlety, przekonanych, że to wartościowy i zdrowy wybór. I rzeczywiście – gdy wiemy, jakie jajka są najzdrowsze, możemy dostarczyć organizmowi solidną dawkę białka, witamin i minerałów. Nie każdy jednak...
Nowe badania opublikowane w "JAMA Internal Medicine" wskazują, że częste spożywanie masła może być powiązane z wyższą zachorowalnością i śmiertelnością. Tymczasem oleje roślinne, takie jak oliwa czy olej rzepakowy, wykazują odwrotną zależność – ich konsumpcja może obniżać ryzyko zgonu.
Źródło:...
Wielkanocne smakołyki to prawdziwa pokusa dla najmłodszych, jednak warto zachować nad nimi kontrolę. Czekoladowe jajka, zające czy baranki z cukru często zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i niezdrowych tłuszczów, które nie są odpowiednie nawet dla dorosłych. Sprawdź, co na temat...
- Jeżeli opieramy całą dyskusję merytoryczną o jakości chirurgii na danych jednego producenta, uzyskanych na jego sprzęcie, to jesteśmy zdani na jego narrację. A powinniśmy móc sami audytować daną technologię i określić, kto ją dobrze wykorzystuje, a komu kategorycznie...
Jajka przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Jajka to jedno z najbardziej wartościowych produktów w diecie – ale pod warunkiem, że przygotujesz je w odpowiedni sposób. Czy...
Chrzan to nie tylko wielkanocny klasyk do żurku czy białego barszczu, ale też świetny dodatek do codziennych dań – zwłaszcza wędlin i jajek. Ceniony od wieków nie tylko za ostry smak, ale i właściwości zdrowotne. Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie...