Nieodpowiedni ubiór zimą naraża nas na nie tylko na zmarznięcie, ale też poważniejsze, zagrażające życiu konsekwencje, jak odmrożenia i wychłodzenie organizmu – jeśli zostaniemy dłużej na zewnątrz. Czy jednak zimą trzeba nosić czapkę i ubierać się warstwami? Na temat...
Eksperci apelują o zmianę techniki zamknięcia macicy po cięciu cesarskim, wskazując na liczne powikłania obecnie. Światowe sławy ginekologii opublikowały artykuł na łamach "American Journal of Obstetrics and Gynecology".
Źródło: klik
Ponad 40 ekspertów z całego świata ostrzega przed ultraprzetworzoną żywnością, która promowana przez producentów, przyczynia się do wzrostu otyłości i przedwczesnych zgonów. Publikacja na ten temat pojawiła się w najnowszym wydaniu pisma "Lancet".
Źródło: klik
Ponad 40 ekspertów z całego świata ostrzega przed ultraprzetworzoną żywnością, która promowana przez producentów, przyczynia się do wzrostu otyłości i przedwczesnych zgonów. Publikacja na ten temat pojawiła się w najnowszym wydaniu pisma "Lancet".
Źródło: klik
Ponad 40 ekspertów z całego świata ostrzega przed ultraprzetworzoną żywnością, która promowana przez producentów, przyczynia się do wzrostu otyłości i przedwczesnych zgonów. Publikacja na ten temat pojawiła się w najnowszym wydaniu pisma "Lancet".
Źródło: klik
Najnowsza strategia "Apply AI" Komisji Europejskiej wskazuje ochronę zdrowia jako kluczową dziedzinę wymagającą przyspieszonej transformacji cyfrowej. Potwierdzają to tegoroczne nominacje do Prix Galien w Polsce: na liście finalistów reprezentowane były m.in. projekty z obszaru AI, nowoczesnych terapii lekowych, biotechnologii,...
Kobiety w Polsce żyją w zdrowiu znacznie dłużej niż mężczyźni. Według najnowszych danych GUS z 2024 r., zdrowe trwanie życia wynosi 65,3 roku dla kobiet i 61,6 roku dla mężczyzn – różnica to aż 3,7 roku.
Źródło: klik
Nowe badania z Japonii pokazują, że ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej może pomóc w ochronie przed chorobami związanymi z otyłością. Naukowcy zaobserwowali, że regularne stosowanie czarnuszki obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę układu krążenia. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Food...
Naukowcy z Intermountain Health w Salt Lake City przebadali 630 pacjentów po zawale serca. Wynik? Suplementacja witaminą D3 może zmniejszyć ryzyko drugiego zawału nawet o połowę.
Źródło: klik
Uczestnicy przez 13 lat raportowali swoją dietę i codzienne przyzwyczajenia — w tym ilość wypijanej kawy, herbaty i wody. Najnowsza analiza tych danych ujawniła zaskakujący sekret dotyczący tego, który napój naprawdę sprzyja zdrowiu.
Źródło: klik


















