Zmiany dla chorych, którzy chcą jechać na leczenie do sanatorium. Od marca 2024 r. są nowe przepisy dotyczące leczenia uzdrowiskowego. Ministerstwo Zdrowia opublikowało jednolity tekst rozporządzenia dokładniej określający zasady kierowania pacjentów do sanatorium i na rehabilitację uzdrowiskową. Co się...
Edukacja zdrowotna będzie obowiązkowym przedmiotem szkolnym bez względu na opinie jednej czy drugiej organizacji – powiedziała we wtorek szefowa Ministerstwa Edukacji Narodowej Barbara Nowacka. Podkreśliła, że każde dziecko powinno dostawać ten sam zakres informacji „opartych na wiedzy, a nie...
Zapalenie płuc to stan zapalny pęcherzyków płucnych. Jest ono jedną z najpoważniejszych konsekwencji infekcji górnych dróg oddechowych. Jak rozpoznać zapalenie płuc? Wywołuje ono charakterystyczne objawy, na które warto być wyczulonym. Sprawdź, po czym poznać że masz zapalenie płuc, jak...
Choć z problemami, środowiskowe centra zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży to placówki funkcjonujące na poziomie europejskim, jakich brakuje w kraju. Decyzja o ich zamknięciu rozpętała prawdziwą burzę, bo pozbawienie najmłodszych opieki to katastrofalny krok wstecz, podczas gdy potrzebna...
Ta nalewka jest niezwykle przydatna w sezonie zimowym. Nie tylko wspomaga krążenie, ale także odporność, trawienie i metabolizm. Podajemy przepis na grejpfrutówkę na szybko, a także wersje na spirytusie i z miodem. Sprawdź właściwości słodko-gorzkiego trunku i zalecane dawkowanie.
Źródło:...
Profesor Henryk Skarżyński, wybitny otochirurg i otolog, otrzymał Order Orła Białego za swoje pionierskie osiągnięcia w dziedzinie implantów słuchowych oraz za rozwój polskiej otolaryngologii.
Źródło: klik
Technologia otrzymywania fagoopornych szczepów bakterii pektynolitycznych opracowana przez prof. Roberta Czajkowskiego z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego (UG) i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed) uzyskała ochronę patentową Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej.
Źródło: klik
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo gęsina zawiera znaczne ilości różnych witamin i związków mineralnych. Dlaczego warto jeść gęsinę?...
Powszechnie przyjmowane suplementy mogą bardziej szkodzić niż pomagać - ostrzegają naukowcy. Według ustaleń badaczy z Wielkiej Brytanii zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru. W badaniu wzięło udział ponad 415 tys. osób.
Źródło: klik
Post Content
Źródło: klik