Dwa w pełni opłacone miejsca na studiach podyplomowych "Biotechnologia farmaceutyczna rozwój i produkcja leków biopodobnych" to możliwość rozwoju w jednym z najbardziej innowacyjnych i dynamicznych sektorów gospodarki. To także szansa na bezpośredni kontakt z liderami rynku biotechnologicznego. Takie m.in....
ABM podkreśla, że z uwagi na miliony zgonów rocznie na choroby układu sercowo-naczyniowego bardzo ważne są działania naukowe i kliniczne podejmowane w Polsce. Jednym z takich projektów jest badanie nad zastosowaniem empagliflozyny u pacjentów z kardiomiopatią przerostową niezawężającą.
Źródło: klik
Udar mózgu to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci na świecie. Może dotknąć każdego – niezależnie od wieku, statusu czy pozycji społecznej. Dowodem na to są historie znanych osób, które go przeszły. Wśród nich są m.in. Papież Franciszek, Krzysztof Globisz...
W środę 23 kwietnia o godz. 10 wystartuje XVII Europejski Kongres Gospodarczy. Dojdzie do spotkania na szczycie międzynarodowego grona przedstawicieli decydentów, praktyków i biznesu. Nie zabraknie tematów związanych ze zdrowiem. Będziemy rozmawiać m.in. o składce zdrowotnej, reformie szpitali, polityce lekowej...
Już trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie – jak kromka chleba razowego czy płatki owsiane – mogą znacząco wpłynąć na twoje zdrowie. Naukowcy potwierdzają, że regularne spożywanie pełnych ziaren obniża ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nadwagi. To prosty...
Regularne spożywanie oliwy po 65. roku życia może znacząco obniżyć ryzyko udaru – wynika z francuskich badań opublikowanych w "Neurology". Codzienne używanie oliwy w kuchni wiąże się z ponad 40 proc. mniejszym ryzykiem udaru mózgu.
Źródło: klik
Regularne spożywanie oliwy po 65. roku życia może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru – wynika z francuskich badań opublikowanych w czasopiśmie "Neurology". Osoby, które codziennie używają oliwy do przygotowywania posiłków, są o ponad 40 proc. mniej narażone na udar mózgu...
Wiele osób sięga rano po jajka na miękko, jajecznicę czy omlety, przekonanych, że to wartościowy i zdrowy wybór. I rzeczywiście – gdy wiemy, jakie jajka są najzdrowsze, możemy dostarczyć organizmowi solidną dawkę białka, witamin i minerałów. Nie każdy jednak...
Nowe badania opublikowane w "JAMA Internal Medicine" wskazują, że częste spożywanie masła może być powiązane z wyższą zachorowalnością i śmiertelnością. Tymczasem oleje roślinne, takie jak oliwa czy olej rzepakowy, wykazują odwrotną zależność – ich konsumpcja może obniżać ryzyko zgonu.
Źródło:...
Wielkanocne smakołyki to prawdziwa pokusa dla najmłodszych, jednak warto zachować nad nimi kontrolę. Czekoladowe jajka, zające czy baranki z cukru często zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i niezdrowych tłuszczów, które nie są odpowiednie nawet dla dorosłych. Sprawdź, co na temat...


















