W Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie międzynarodowe grono specjalistów przeprowadziło eksperyment medyczny. Lekarze wszczepili pacjentom innowacyjny system przezcewnikowego zwężania tętnicy płucnej (PAB), który poprawić ma jakość życia chorych na zastoinową niewydolność serca. To pierwszy taki zabieg w Polsce i dopiero 20....
Ile zapłacisz za pobyt w sanatorium w 2024 roku? Każdy pacjent, który przebywa w sanatorium uzdrowiskowym, ponosi koszt zakwaterowania i wyżywienia. Wysokość opłaty za jeden dzień pobytu pacjenta dla turnusów trwających 21 oraz 28 dni zależy od standardu pokoju.
Źródło:...
Wyjazd do sanatorium w 2024 roku. 1 stycznia 2024 roku miała wejść w życie reforma lecznictwa uzdrowiskowego. Na seniorów miały czekać spore zmiany w wyjazdach. Ministerstwo Zdrowia wycofało się jednak z zapowiadanej reformy lecznictwa uzdrowiskowego. Co to oznacza dla kuracjuszy?...
Bardzo ważne zmiany dla chorych, którzy chcą wyjechać do sanatorium. Od 5 marca 2024 r. zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące leczenia uzdrowiskowego. Ministerstwo Zdrowia opublikowało jednolity tekst rozporządzenia szczegółowo określającego zasady kierowania pacjentów do sanatorium i na rehabilitację uzdrowiskową....
Zgodnie z nowymi badaniami, osoby spożywające dwa litry lub więcej napojów słodzonych cukrem/sztucznie tygodniowo mieli o 20 proc. większe ryzyko migotania przedsionków w porównaniu do osób, które unikają tych napojów.
Źródło: klik
Jak wynika z badania opublikowanego 5 marca 2024 roku w czasopiśmie "American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology", regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib).
Źródło: klik
Pieczywo spożywamy bardzo często, ale nie każde służy naszemu zdrowiu. Warto więc, zamiast białej bułki sięgnąć po chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński. Przepis na niego pochodzi z Biblii, a więc znany jest już od tysięcy lat. Chleb ten powstaje...
Król wielkanocnego stołu zasługuje na najlepszą oprawę. Warto sprawić, by dania z jajkami były nie tylko smaczne, ale też korzystne dla zdrowia. To nic trudnego! Zobacz nasze rady i przepisy kulinarne, dzięki którym Święta będą lepsze pod każdym względem.
Źródło:...
Choć parzy, warto po nią sięgać. Pokrzywa to powszechnie rosnący chwast i jeden z najbardziej cenionych. Obfituje w witaminy i składniki mineralne, a przygotować ją można jak jarzynkę do obiadu, sos pesto, zupę krem, sałatkę, detoksykujący zielony koktajl, a...
Pierwsze dzikie rośliny mają najwięcej wartości odżywczych, więc jedzmy je jako warzywo. Jadalne chwasty są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. O tej porze roku urozmaicą dietą i uzupełnią ją w witaminę C i inne korzystne składniki. Zobacz, które...


















