Jak wynika z badania opublikowanego 5 marca 2024 roku w czasopiśmie "American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology", regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib).
Źródło: klik
Pieczywo spożywamy bardzo często, ale nie każde służy naszemu zdrowiu. Warto więc, zamiast białej bułki sięgnąć po chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński. Przepis na niego pochodzi z Biblii, a więc znany jest już od tysięcy lat. Chleb ten powstaje...
Król wielkanocnego stołu zasługuje na najlepszą oprawę. Warto sprawić, by dania z jajkami były nie tylko smaczne, ale też korzystne dla zdrowia. To nic trudnego! Zobacz nasze rady i przepisy kulinarne, dzięki którym Święta będą lepsze pod każdym względem.
Źródło:...
Choć parzy, warto po nią sięgać. Pokrzywa to powszechnie rosnący chwast i jeden z najbardziej cenionych. Obfituje w witaminy i składniki mineralne, a przygotować ją można jak jarzynkę do obiadu, sos pesto, zupę krem, sałatkę, detoksykujący zielony koktajl, a...
Pierwsze dzikie rośliny mają najwięcej wartości odżywczych, więc jedzmy je jako warzywo. Jadalne chwasty są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. O tej porze roku urozmaicą dietą i uzupełnią ją w witaminę C i inne korzystne składniki. Zobacz, które...
Kolagen w płynie zyskuje na popularności, nie bez znaczenia został okrzyknięty „białkiem młodości”. Jego zbawienny wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci przyciąga coraz więcej fanów. Dodatek kolagenu do napoju może również w znaczący sposób poprawić funkcjonowanie chrząstek...
Woda z octem, czyli płukanka octowa to świetny sposób na zniszczone włosy, które są pozbawione blasku. Chociaż dla wielu osób może się ta metoda wydać kontrowersyjna, to bez wątpienia jest ona skuteczna. Płyn należy rozcieńczyć z wodą. Wówczas nie...
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się, jakie jajka są najzdrowsze. Jednak niektóre osoby nie powinny ich w ogóle jeść i to...
Niedobór witaminy D w organizmie dotyczy większości Polaków właśnie teraz, po zimie. Jej rola jest tak ważne, że braki wywołują rozmaite objawy, od dolegliwości ogólnych, po określone choroby. Skutki deficytu wit. D obejmują też objawy neurologiczne i psychiczne, a...
Jajka są popularnym elementem śniadań, składnikiem ciast i innych potraw. Wielkanoc jest okresem, gdy jemy ich szczególnie dużo. Więcej pojawia się też pytań, np.: jak należy przechowywać świeże jaja? W lodówce czy nie? Dlaczego jajka w markecie nie są...