Złamane serce to nie mit. Chociaż mówimy o tym metaforycznie, odnosząc się zwykle do zawodu miłosnego, to zespół złamanego serca, czyli zespół takotsubo, naprawdę może być niebezpieczny. Pod wpływem silnych emocji i stresu można odczuwać fizyczny ból w klatce...
14 lipca weszło w życie nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, w którym rozszerzona została lista chorób zakaźnych, które należy zgłosić do sanepidu. Zgłoszenia powinny być wykonywane niezwłocznie, nie później niż po upływie 24 godzin, w przeciwnym razie sanepid może nałożyć...
Skład i budowa blizn różnią się w zależności od płci - wykazali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Tkanki u mężczyzn charakteryzują się większą zawartością kolagenu typu 1 i elastyny. Z kolei u kobiet...
Mniszek lekarski w tym roku zakwitł wcześnie, ale przez nagłe obniżenie temperatury szybko przekwita. Kwiaty już zamieniają się w dmuchawce, więc nie czekaj tylko idź na łąkę i nazbieraj ich póki jeszcze są żółte. Warto je wykorzystać do przygotowania...
Nowe badania alarmują: część produktów z kakao, także tych organicznych, zawiera metale ciężkie w stężeniach przekraczających normy bezpieczeństwa. Naukowcy z George Washington University ujawniają, które produkty mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia.
Źródło: klik
Spore zmiany dla chorych, którzy chcą wyjechać do sanatorium. Od marca 2024 r. zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące leczenia uzdrowiskowego. Ministerstwo Zdrowia opublikowało jednolity tekst rozporządzenia szczegółowo określającego zasady kierowania pacjentów do sanatorium i na rehabilitację uzdrowiskową. Zobacz, co...
Narodowy Fundusz Zdrowia ostrzega przed oszustami. W internecie pojawiły się fałszywe komunikaty o bonach lekowych i kartach podarunkowych do aptek. Ich celem jest wyłudzenie danych i pieniędzy pacjentów. Nie daj się oszukać!
Źródło: klik
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo gęsina zawiera znaczne ilości różnych witamin i związków mineralnych. Dlaczego warto jeść gęsinę?...
Pigwa to małe drzewo, którego owoce dojrzewają w październiku. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, które działają jako naturalny zagęszczacz, pigwa jest idealna do domowych przetworów. Owoce te są również bogate w witaminę C, która jako naturalny antyoksydant pomaga zwalczać wolne...
Pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy mają być wykorzystane do wdrożenia technologii pomocnej przy diagnozowaniu stu jednostek chorobowych. Część lekarzy obawia się marginalizowania pracy medyków. "Algorytmy nie mają zastąpić człowieka, lecz wspierać jego decyzje" - przekonuje Dariusz Dziełak w podcaście "Stechtoskop".
Źródło: klik