Pąki już pojawiają się na drzewach. Wyrosną z nich liście i owoce, ale niektóre z nich można już teraz zjeść. Pączki drzew i krzewów możesz jeść prosto z drzewa lub sporządzić z nich lecznicze przetwory nazywane gemmoterapeutykami. Pączki nie dość, że pysznie smakują, to jeszcze są skarbnicą witamin, składników mineralnych i odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie wczesną wiosną. To koncentrat energii całej rośliny. Zobacz, jakie pączki zbierać oraz jak zrobić napar z pączków sosny i do czego przyda się proszek z pączków brzozy.

Źródło: klik

Poprzedni artykułHantawirus – groźny patogen, który może być śmiertelny. Jak się przenosi i jakie daje objawy? Dowiedz się, jak się przed nim chronić
Następny artykułBezpieczeństwo lekowe kontra innowacyjność – dyskusja na HCC. Przyszłość rynku farmaceutycznego pisze się w Brukseli